Állítsd már le magad!

Állítsd már le magad!

Imádom a kávét! Képes vagyok este is inni egyet, csak hogy jól aludjak… néha működik… tizennégy éve majdnem elvesztettem a családom a nagy pörgés miatt.

Mindig is problémáim voltak a pihenéssel. Habár szeretek pihenni, ahogy Mark Gungor mondaná, „kinyitni a semmi dobozt”, mégis nagyon nehezen jutok el odáig. ÉS, mikor egy férfi ember eljut odáig, hogy SEMMI DOBOZ, vagyis olyasmit csinálsz, ahol csak úgy nézel ki a fejedből, akkor nagyon gyorsan meg is zavarnak benne, sőt irritálóvá válsz, „mert nem csinálsz semmit!”

Manapság nem könnyű pihenni, lelassulni, hiszen van munkám, szolgálatom, sokat készülök tanításra, előadásra, Tágas Tér, Híd Közösség szeretet szolgálata, család, feleség, és 3 lány (9, 14, 17 évesek).

Tizennégy éve jöttem rá, hogy többet kell pihenjek! Ha lelkipásztor az ember, akkor könnyen előfordul, hogy mivel nincs záróra, a délutánjaid, estéid betelnek (home officeban is). Pláne, ha van látásod, és újabb területeket fedezel fel, akkor te vagy a legizgatottabb, és te vagy az, aki fáradhatatlanul csinálod a dolgokat (a munka legnagyobb részét), főleg akkor, ha még csak formálódó csapatod van. Nagy volt a mellényem, büszke voltam magamra! És azt gondoltam, hogy Isten is büszke rám.

Aztán rájöttem, hogy mennyire nem Isten szerint való ez, mert nem pihentem.

Akkor ez a két dolog szíven ütött, és a mai napig ott cseng a fülemben, amikor kicsúszni látszik a talaj a lábam alól ezen a területen.

1 – Mikor arról tanítottam, hogyan ne fáradj ki a szolgálatban, a tízparancsolatot néztem meg, hogy mit mond Isten a nyugalomról. Miért kell pihenni. És most nem arról a nyugalomról írok, amit Krisztusban találtunk meg, hanem arról, hogy miért fontos a pihenés. A legtöbb parancsolat rövid és tömör. Például: „Ne ölj!” vagy „Ne paráználkodj!” vagy „Ne lopj!” De ha közelebbről megnézed, látni fogod, hogy a legtöbb figyelmet és a legnagyobb részletességet az a parancsolat kapta, ami a nyugalomról szól. Ezek szerint Isten elég komolyan gondolhatja ezt, nem?

Mindig ezt mondtam magamnak: „Az ördög sem vesz ki szabad napot! Így hát nekem se kell!” Aztán rájöttem, hogy nem engedhetem meg magamnak, hogy az ördög legyen a példa számomra! Ha egyre inkább Krisztus képére akarok formálódni, akkor követnem kell az Ő parancsolatait, és követnem kell az Ő vezetését. És itt jön a második pont.

2 – Jézus pihent! Jézus a halála előtti utolsó hetében minden nap csinált valamit, egy napot kivéve, a szombatot. Ha Isten Fiának volt ideje pihenni az utolsó hetében, akkor nekünk is meg kell találjuk rá az időt!

Itt van egy ismerős történet, ahol Jézus a hajóban van és alszik (Máté 8:23-27; Márk 4:35-41; Lukács 8:22-25). Hirtelen nagy vihar támad és a tanítványok teljesen berezelnek – miközben Jézus édesdeden alszik. Sok magyarázatot olvastam arról, hogy miért – és a legtöbb nevetséges (mert találgatás). Komolyan, emberek megpróbálják túlszellemiesíteni az egyszerű dolgokat, köztük ezt a részt is. Ilyenek például: „Azért aludt Jézus, mert tisztában volt azzal, hogy Isten az irányítása alatt tart mindent. Mert tudta, hogy Isten mindenható.” És ez igaz, Jézus tudta. De kérlek olvasd el a viharos történet előtti részeket, és valami fantasztikus dologra fogsz rájönni – Jézus keményen dolgozott, szolgált másokat, démonokat űzött ki, plusz még bajlódott a vallásos idiótákkal is. Úgyhogy mindezek után félre húzódott és aludt. Miért? MERT FÁRADT VOLT! Mit tett, mikor fáradt volt? Pihent! Ugyanúgy, ahogy Isten is a hetedik napon a teremtéskor. Isten példát mutatott, Jézus példát mutatott… és mi követhetjük Őt, ebben is.

Tudom, hogy pihenni, megnyugodni, lelassítani nehéz, főleg nekem. DE, ha Jézushoz hasonlatosak akarunk lenni, akkor pihennünk kell és lassítanunk.