21 napos Ima és Böjt - 1. rész

Kedves Híd Közösség és Rákosmenti Keresztény Közösség és Mindenki!

Mostantól szeretnénk az imának jobban odaszentelni magunkat. Szeretnénk olyan emberekké válni, akik nem a legvégsőbb esetben imádkoznak, hanem „először imádkoznak.” Minden helyzetben, akár jobb, vagy rosszabb, szeretnénk előbb imádkozni, és utána cselekedni. Sok esetben, először cselekszünk, aztán kérjük Istent, hogy mentsen ki minket a helyzetből, de az ima az első válaszunk kell legyen és nem az utolsó védvonalunk.

Az ima fontosságát nem elég megérteni. Ahhoz, hogy az életünk részévé váljon, olyasvalamivé kell válnia, amire vágyunk, hogy tegyük. Meggyőződésem, hogy sokan azért nem élvezik az imát, mert sosem tanították meg nekik, hogyan imádkozzanak. Na ebben fog segíteni ez a kis segédlet! Ezeknek a gondolatoknak a célja, hogy örömöt hozzanak az Istennel töltött időtökbe. Ehhez megnézünk pár ima modellt a Bibliából, hogy még személyesebbé váljon az Istennel töltött idő. Ha felfedezed a Vele való napi beszélgetés gyönyörét, akkor megtapasztalod majd az Ő jelenlétét, ami változásokat fog hozni az életedben.

Amint megtanulod hogyan tegyed, az ima a mindennapi életed részévé válik. És akkor...

Mielőtt a napod elkezdődik... mielőtt mész aludni... mielőtt munkába mennél... vagy iskolába... mielőtt sms-t küldesz... mielőtt ennél... utaznál... mikor rossz dolog történik veled... minden helyzetben – imádkozni fogsz!

Mert az mindent megváltoztat!

HOGYAN HASZNÁLD EZT A SEGÉDLETET?

Nem kell mindenféle recepteket, mintákat követnünk az Istennel való beszélgetéseinkben. Ugyanakkor az ima különböző módjait használva mélyebb célt és kapcsolódást találhatunk Ővele.

Ez a segédlet betekintést ad néhány ima modellbe. Nem kell profivá válnod mindegyikben, válogathatsz köztük, és változtathatod naponta őket. Szépen olvasd el, tanulmányozd, elmélkedj rajtuk a saját tempódban. Olyan sorrendet választasz, amilyet csak akarsz, sőt, akár tölthetsz egy modellel akár egy hetet is, hogy minél kényelmesebbé váljon számodra.

Kezdetnek válaszd ki, melyik modellt szeretnéd használni a mai imádban. Az ima közben fókuszálj a modell adta folyamatra, nyugodtan adj magadnak időt. Ha a gondolataid elkalandoznának, használd a modellt az újra fókuszáláshoz, hogy visszatérj a folyamatba.

A segédlet célja nem az, hogy nagyobb nyomás alatt légy. A cél, hogy ismerd meg, és tapasztald meg a különböző biblikus ima modelleket, és ezek által majd idővel sokkal természetesebb, hatékonyabb és élvezhetőbb lesz az imaéleted. Hogy még jelentőségteljesebb legyen ez az idő, nyugodtan jegyzetelj, írj le imakéréseket, és kapcsolj be imádó dalokat. Ebben a legfontosabb lépés az, hogy rendszeres időt szánj arra, hogy az imán keresztül belépj Isten jelenlétébe.

A segédletünk célja, hogy az imaéleted egy új szintre lépjen. Új célt, hatékonyságot, sikert, örömöt és élvezetet találj benne. Persze az ima elkötelezettséget jelent és fegyelem kell ahhoz, hogy napi szokássá váljon, ugyanakkor emlékezz rá, hogy ez egy lehetőség, és nem kötelesség. Kiváltság, hogy Istenhez jöhetünk az ima által.